A Simple Key For solunum yetmezliği Unveiled
Wiki Article
Bebek ve erken yaş çocuklarda vüSlice yüzeyinin genişliği ve cilt altı yağ dokusunun azlığı nedeniyle hipotermik durumlarda periferik siyanoz gelişebilir.
İşverenin Acıbadem ile anlaşması olması halinde alınan sağlık hizmetleri kapsamında onay ve faturalama işlemlerinin tamamlanabilmesi adına kişisel verilerin işverene aktarılmasına;
Ayrıca yetişkin ve çocuk yoğun bakım ünitelerinin ve doktorlarının ayrı olması bireylere yönelik özel tedavileri sağlamaya yöneliktir. Solunum yetmezliği belirtileri veya şüphesi taşıyorsanız mutlaka ilgili bir sağlık kuruluşu ile iletişime geçiniz.
Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır. Bununla birlikte, durumun ciddiyeti ve ilerlemesi, altta yatan nedene ve bireysel koşullara bağlıdır ve diğer organlar da etkilenebilir.
• Hastaya özgü allerjen ya da irritan maddelere maruziyetten sonra belirtilerin başlamış olması
Elektrokardiyografi (EKG): Bu examination, kalbin elektrik aktivitesini değerlendirmeye yardımcı olabilir ve kalp yetmezliği gibi solunum yetmezliği ile ilişkili olabilecek diğer hastalıkların tanısında da kullanılabilir.
Belirtiler arasında nefes darlığı ve yorgunluk yer alır. Erken tanı ve uygun tedavi hayati önem taşır.
Oksijen Tedavisi: Kandaki oksijen oranı düşük olan hastalarda evde solunum yetmezliği kullanılabilen oksijen tedavisi uygulanır.
Solunum anatomisi, organizmanın hava alışverişini sağlayan yapıları ve bu yapıların işlevlerini kapsayan bir bilim dalıdır. İnsan vücudunda solunum sistemi, dış ortamdan oksijen alıp, karbondioksit gibi atık gazların dışarı atılmasını sağlayarak hayati bir rol üstlenir. Bu sistem, solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir üst solunum yolları, alt solunum yolları ve akciğerlerden oluşmaktadır.
Solunum yetmezliği kana oksijen girmesinin veya kandan karbondioksit atılmasının engellenmesi sonucu oluşur. Çeşitli hastalıklar, yaralanmalar ve koşullar oksijen-karbondioksit dengesini bozabilir. Bu duruma neden olabilecek faktörler şu şekilde verilebilir:
Akut solunum yetmezliği, kritik durumdaki hastaların yoğun bakım ünitesine yatırılmasının yaygın nedenlerinden biridir. Yoğun bakım ünitesinde uzun süreli yatış gerekse de bazı hastalar için bu süre daha kısa olabilir.
Laringoskopla şiş ve kırmızı epiglotun görülmesi ile tanı konur, solunum yetmezliği ancak muayene sırasında bile akut komplet tıkanma olabileceğinden çok dikkatli olunmalı, acil girişim koşulları bulunan solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir bir ortamda boğaz muayenesi ve laringoskopi yapılmalıdır.
Solunum yetmezliği tedavileri, altta yatan sorunlara bağlıdır. Bu nedenle solunum yetmezliğine neden olan faktörlerin tedavilerine bağlı olarak iyileşme süreleri değişir.
Sigara kullanımı dışında KOAH işyeri ortamında maruz kalınan tozlar ve kimyasalların solunması yoluyla, ısınma ve pişirme amacıyla kullanılan organik yakıtların (odun, tezek vb) dumanına maruz kalma sonucunda da gelişebilmektedir.